• Compliance

Dataverrijking van tienduizenden hypotheekaktes

Dataverrijking van hypotheekaktes Quion

 

Hypotheekservicer Quion verrijkte voor een grote financiële instelling tienduizenden hypotheekaktes met ontbrekende data. Zo kon deze hypotheekverstrekker de verplichte CDD-checks uitvoeren en nagaan of de contractanten nog voldoen aan het juiste risicoprofiel. Propertyinfo was verantwoordelijk voor de hypotheekportfolioscan, in combinatie met het aanleveren van de juiste ID-nummers en originele aktes. Delivery manager Ide Pieter Kroon van Quion kijkt terug op een dynamische, maar geslaagde case.

Quion begeleidt als outsourcing partner voor een grote aanbieder van hypotheken tienduizenden hypotheekcontracten. Deze geldverstrekker staat onder toezicht en heeft een rapportageverplichting om te laten zien dat de bedrijfsvoering gezond is. Periodiek moet de hypotheekverstrekker daarom klanten reviewen om te checken of ze nog aan alle voorwaarden voldoen en het risicoprofiel nog juist is.

Ide Pieter Kroon schrok even toen hij de opdracht kreeg om in een paar maanden tijd zo’n veertigduizend hypotheekaktes te verrijken. In het beheersysteem van de hypotheekportefeuilles ontbraken belangrijke datapunten voor de periodieke CDD-onderzoeken. Handmatig data toevoegen was geen optie voor de delivery manager van hypotheekservicer Quion. Te intensief, te weinig tijd. Kroon besloot hierop Propertyinfo in te schakelen om de aktes en ontbrekende data via het Kadaster op te vragen en gestructureerd én gecontroleerd terug te krijgen, zodat de geldverstrekker aan de rapportageverplichting kon voldoen.

 

Volledige hypotheekportfolioscan

“Het moest binnen een paar maanden geregeld zijn. Dan ga je op zoek naar effectieve oplossingen,” vertelt Kroon. “Al snel kwamen we uit bij Propertyinfo. Zij verzorgen een volledige scan van het hypotheekportfolio, in combinatie met het aanleveren van de juiste hypothecaire gegevens en originele aktes.” Op basis van een aangeleverd bestand vanuit de hypotheekverstrekker zocht Kadasterdata.nl – evenals Propertyinfo onderdeel van dataspecialist PECT – de juiste hypotheekaktes erbij en vroeg deze op bij het Kadaster, om zo geautomatiseerde verwerking mogelijk te maken.

Kroon: “Voor het gehele proces maakten we gebruik van een control framework om zo aantallen, uitval en kwaliteit te borgen. Je moet je voorstellen dat er een enorm aantal bestanden met datatransformaties heen en weer gaat. De controles vinden plaats door middel van hash totals. Op basis van de bulk voerden we checks uit. Ook handmatig, want je moet steekproeven doen. Deze zijn allemaal goed bevonden.”

Ide Pieter Kroon

Uiteindelijk hebben we eerder dan gepland opgeleverd én kwalitatief gezien met een buitengewoon resultaat. De samenwerking met Propertyinfo verliep prettig en snel, alles ging in goed overleg.

Ide Pieter Kroon
Delivery Manager Quion

De ruim veertigduizend bestanden (minus de uitval) stuurde Quion vervolgens door naar softwareleverancier Hyarchis. Die zocht met OCR-techniek (Optical Character Recognition), waarbij data uit documenten wordt gescand, de gewenste gegevens (ID-nummers) per contractant erbij en leverde een aangevuld bestand aan Quion terug. In totaal konden ze 71 contracten niet terugvinden in het Kadaster of in het digitale en fysieke archief, weet Kroon. “De norm is hoeveel foutscores je hebt als je dit handmatig doet. Dat mag maximaal vijf procent zijn en daar zitten we ruim onder. Een buitengewoon goed resultaat.” Quion paste de hypotheekbeheersystemen aan met de correcte gegevens, waarna de geldverstrekker alsnog alle CDD-controles kon uitvoeren.

 

Geslaagde case

Kroon kijkt terug op een dynamische, maar geslaagde case.  “Uiteindelijk hebben we eerder dan gepland opgeleverd én kwalitatief gezien met een buitengewoon resultaat. De samenwerking met Propertyinfo verliep prettig en snel, alles ging in goed overleg. We hebben dit project onder een enorme tijdsdruk gedaan, het is in drie maanden voor elkaar gebokst. Dit is nergens mee te vergelijken. Onder druk wordt alles vloeibaar, als je maar voldoet. En dat is gebeurd. Propertyinfo heeft uitstekend gepresteerd.”

Meer weten?

West-Kinderdijk 122N 2953 XW Alblasserdam 088 220 4212info@propertyinfo.nl

Neem dan contact op!

088 220 4212

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw organisatie?

"*" geeft vereiste velden aan